mango's


in english

Mango's zijn verkrijgbaar in alle seizoenen. Hun schil kan groen-geel, oranje, rood of zelfs purperrood van kleur zijn. Ze komen uit Afrika, BraziliŽ, Mexico of IsraŽl.
De mango of manga is een van de oudst bekende vruchten en komt van oorsprong uit India. Tegenwoordig wordt de vrucht in bijna alle tropische gebieden van de wereld verbouwd.

Van oudsher nemen de 10-30 meter hoge mangobomen in deze gebieden een belangrijke plaats in omdat ze veel schaduw geven. De prachtige trossen groengele bloemen worden vooral in India gebruikt voor ceremonieen en godsdienstige plechtigheden. Men beweert dat Bhoedda al slapende onder een mangoboom zijn wijsheid heeft opgedaan.

Mango's groeien aan lange stelen aan de takken van de mangoboom. Er bestaan zeer veel verschillende varieteiten. De schil van een rijpe mango kan groen-geel, oranje, rood of zelfs purperrood van kleur zijn. Het oranje-gele vruchtvlees zit vrij vast aan de grote, ovale pit.
 

Koopinformatie

Wanneer de vrucht pittig geurt en het vruchtvlees bij lichte vingerdruk meegeeft, is de mango rijp. Bij aankoop moet de vrucht een gave schil hebben. Het vruchtvlees is sappig, zoet en zeer aromatisch. De smaak doet denken aan die van abrikoos en perzik.

Vanaf 1986 is de import van mango's sterk toegenomen. De vruchten zijn het hele jaar verkrijgbaar. Ze worden onder meer aangevoerd uit Mali, Opper-Volta, Mexico, Brazilie, Venezuela en de Verenigde Staten. Mango's zijn geconserveerd in blik en verwerkt tot mangochutney en mangosap verkrijgbaar.
 

Bewaren

Mango's kunnen goed narijpen bij kamertemperatuur. Bewaar onrijpe mango's nooit in de koelkast, de kans bestaat dat ze niet meer narijpen. Mango's zijn gevoelig voor lage-temperatuurbederf. Rijpe mango's moeten op korte termijn geconsumeerd worden; bewaar ze hooguit een dag in de koelkast. Mango's smaken heerlijk wanneer U ze voor het eten warm en in de zon hebt laten liggen.
 

Behandeling

Een mango schoonmaken is geen makkelijk karwei. Het sappige vruchtvlees zit vast aan de grote pit. Er zijn twee mogelijkheden: trek de schil van de mango zoals bij een sinaasappel, haal het vruchtvlees in parten van de pit en snijd het vervolgens in blokjes, of zet de vrucht rechtop en snijd met een scherp mes van boven naar beneden langs de pit. Zo ontstaan twee mangohelften. Neem een helft in de hand en kerf het vruchtvlees met een mesje in volgens een blokjespatroon, maar zorg ervoor dat het mes niet door de schil gaat. Keer de schil binnenstebuiten zodat het vruchtvlees als een waaier naar buiten komt te staan. De blokjes zijn nu gemakkelijk van de schil te eten. Dit is tevens een decoratieve manier om mango als tafelfruit te serveren.

Rijp mangovruchtvlees is gemakkelijk te pureren. Wees voorzichtig bij het schoonmaken van mango's, het vruchtvlees geeft vlekken die moeilijk te verwijderen zijn. Voor een optimale smaak is het aan te raden de vrucht voor het gebruik kort te koelen.
 

Toepassing

- als voorgerecht met rauwe ham;
- in fruitsalade met sinaasappel, ananas en banaan;
- onrijp in chutney;
- bij kipgerechten;
- in nagerechten.

ananas     papaya   rijst