ananas    in english

Ananassap

Koopinformatie

Om de rijpheid te testen bestaan er verschillende mogelijkheden. Verspreidt de vrucht een lekkere geur, heeft de vrucht glanzende ogen, laten de kroonblaadjes gemakkelijk los, voelt de vrucht veerkrachtig aan rond de steelaanzet en zijn de velletjes in de ogen van de ananas bruin, dan is de vrucht rijp.

Ananassen met kleine ogen en een sterk relief zijn extra aromatisch. Een goed gerijpte ananas heeft een zoet-zure smaak, bevat veel sap en heeft in vergelijking met andere zuidvruchten, een uitgesproken en sterk aroma. De belangrijkste ananasproducent voor Nederland is Ivoorkust. Daarnaast worden ananassen aangevoerd uit onder andere Brazilie, Colombia en Costa Rica. De vrucht is het gehele jaar verkrijgbaar met een extra grote aanvoer in de periode december tot april.

Bewaren

Ananas wordt bijna rijp geoogst. Het is een vrucht die moeilijk narijpt na het oogsten. Bewaar een ananas niet onder 8 graden Celcius (dus niet in de koelkast). Eenmaal te koud bewaard kan bij de ananas het zogenaamde lage-temperatuurbederf optreden. De vrucht wordt niet meer rijp en gaat vaak van binnenuit rotten. Bewaar een ananas bij kamertemperatuur. Is de vrucht rijp dan is de houdbaarheid bij 12 graden Celcius (in bijkeuken of kelder) nog 1 a 2 dagen.
 

Eiwitsplitsend enzym

Verse ananas bevat een eiwitsplitsend enzym, evenals verse kiwi, papaja en babaco. Deze stof maakt de vrucht licht verteerbaar. Vlees bereidt met verse ananas wordt malser. Nadelig werkt de stof op eiwitten in zuivelprodukten en in gelatine. Zuivelprodukten vermengd met verse ananas kunnen na enkele uren waterig worden en een vreemde smaak krijgen. Combinaties van ananas met gelatine (bijvoorbeeld bavarois) verliezen na een tijdje hun binding. De stof verliest haar werking als ananas enkele minuten wordt gekookt. Ananas in blik bevat geen eiwitsplitsende stof meer en kan dus ook als vervanger optreden.
 

Behandeling

Een ananas schoonmaken kan op verschillende manieren.
- Vrucht in schijven snijden, dik schillen, ingroeisels en kern verwijderen.
- Vrucht in vier of acht parten snijden (afhankelijk van de grootte), vruchtvlees in z'n geheel lossnijden van de schil.
- Volgens het "patroon diagonaal strepen uit de schil snijden. Op die manier dat alle ingroeisels worden verwijderd. Vrucht vervolgens in schijven snijden.
- Snijd een kapje van de ananas (laat de kroon eraan). Hol de ananas uit. En vul de vrucht met een fruitsalade of een salade met vlees of vis.
 

Toepassing

- met yoghurt of kwark als ontbijt;
- door beignetbeslag halen en frituren;
- fruitsalade met papaja en watermeloen;
- vlees in combinatie met verse ananas bereid, wordt malser;
- ananasblokjes in zuurkool of rode kool;
- ananas in groentesalades met witlof, ijsbergsla of bleekselderij.

De ananasplant komt van oorsprong uit Paraquay. De Portugese ontdekkingsreizigers namen de naam over van de Indiaanse naam Nana Meant, kostelijke vrucht. In later eeuwen werd de vrucht ook in Europa in kassen verbouwd en zelfs in de tuinen van Versailles, onder Louis XV. In de 19e eeuw verdween deze kasteelt en groeide de import. Aanvankelijk uit de Azoren en vervolgens, toen de transportmogelijkheden verbeterden, uit Afrikaanse landen als Mali, Kenia en Ivoorkust. Transport is voor ananas een belangrijke factor. De vruchten rijpen moeilijk na en moeten dus (bijna) rijp geplukt worden, waarna een snel transport moet plaatsvinden. De ananas groeit aan stekelige planten, die de oogst bemoeilijken. De Indianen gebruikten de planten dan ook als omheining voor hun nederzettingen.

Kipblokjes met ananas en paprika

www.2747.com