Risotto (met saffraan)

45 g boter

2 eetlepels gesnipperde sjalot

220 g rijst

6 1/2 dl vlees- of groentebouillon

1 1/4 dl droge Italiaanse witte wijn, plus witte wijn naar smaak

30 g versgeraspte Parmezaanse kaas, of naar smaak

zout en versgemalen witte peper versgeraspte nootmuskaat.

Verhit 30 g boter in een diepe pan op een laag vuur. Doe er de sjalot in en fruit die circa 2 minuten bijna glazig. Schep er de rijst door tot de korrels rondom met boter bedekt zijn. Roerbak circa 2 minuten tot de korrels glazig zijn.

Schep er 2 1/2 dl van de warme bouillon over en laat het mengsel op een middelhoog vuur 5 tot 6 minuten zachtjes sudderen, waarbij u af en toe roert, tot de bouillon bijna opgenomen is.

Schep er weer 2 1/2 dl warme bouillon door en laat de rijst weer 5 tot 6 minuten het vocht absorberen. (U kunt de risotto op dit moment desgewenst van het vuur nemen en tot 2 uur wegzetten)

Draai het vuur op matig, voeg de 1 1/4 dl wijn en de saffraan toe en schep alles goed om. Laat de rijst bijna alle wijn opnemen, waarbij U af en toe roert om aanplakken te voorkomen. Schep er nog 1 1/4 dl warme bouillon over en laat weer 4 tot 5 minuten zachtjes koken.

Schep er de Parmezaanse kaas en de overgebleven 15 g boter door. Breng op smaak met zout, witte peper en nootmuskaat. De risotto moet tegen deze tijd bijtgaar zijn. Laat hem als hij te vochtig is nog een paar minuten zachtjes koken; roer er als hij te droog is nog wat warme bouillon door tot U de gewenste consistentie hebt. Proef en breng zo nodig op smaak met wijn, kaas, zout, peper en nootmuskaat.

Neem de pan van het vuur wanneer er iets meer dan het gewenste hoeveelheid vocht in de pan is, omdat de rijst dit zal blijven opnemen. Schep de risotto in voorverwarmde soepborden en dien onmiddellijk op.