Schenking van grond: schenking van oncerdeelde aandelen in een bouwgrond

eye.gif (4900 bytes)

Ter bevordering van de bouwsector werd in Vlaanderen een speciaal verlaagt tarief der schenkingsrechten voor bouwgronden voor woninghouw voorzien.

1. Het voordelige tarief der registratierechten is ook van toepassing wanneer er onderdeelde aandelen geschonken worden.

 

VLAAMSE REGISTRATIERECHTEN - TIJDELIJKE VERLAGING VAN DE SCHENKINGSRECHTEN OP BOUWGRONDEN - SCHENKING AAN MEERDERE PERSONEN IN ONVERDEELDHEID

Schenking aan meerdere personen in onverdeeldheid doet geen afbreuk aan de mogelijkheid tot het bekomen van het verlaagd tarief!
Wij hebben vandaag van het kabinet van minister Dirk Van Mechelen de bevestiging gekregen dat de schenking aan meerdere personen in onverdeeldheid geen afbreuk doet aan de mogelijkheid tot het bekomen van het verlaagd tarief.

Naar aanleiding van onze vraag hieromtrent, kregen wij het antwoord dat de vereiste dat de schenking de geheelheid van de bouwgrond moet betreffen, moet bekeken worden vanuit het standpunt van de schenker : hij moet al zijn rechten overdragen. Het feit dat hij deze overdracht aan meerdere personen in onverdeeldheid doet, heeft geen belang.