Examen notariaat 2003

Meerkeuzevragen

IV.21. Jean Delafortune en Agnes Douterie zijn gehuwd onder het wettelijk stelsel ingevolge huwelijkscontract verleden voor notaris Pascal Vreboss te Brussel op 20 juni 1982. In het huwelijkscontract is een contractuele erfstelling van het grootst beschikbaar deel in voordeel van de langstlevende echtgenoot of echtgenote opgenomen.

Thans willen zij aan ťťn van hun kinderen, Dieudonnť, 120 aandelen van de BVBA Fortune schenken, bij vooruitgift en buiten erfdeel. Wat is uw advies?

A. De ouders moeten voor de schenking een notariŽle akte van wijziging van huwelijksstelsel laten verlijden, waarbij de contractuŽle erfstelling wordt herroepen.

B. In de schenkingsakte van de aandelen wordt door beide ouders best uitdrukkelijk verklaard dat zij afzien van het voordeel van de contractuŽle erfstelling indien zij/hij het langst leeft.

C. Iedere ouder maakt een testament op, waarbij hij/zij uitdrukkelijk verklaart dat de schenking van de aandelen aan Dieudonnť door de overlevende ouder niet mag betwist worden.

D. Door de schenking van de aandelen door beide ouders, wordt stilzwijgend verzaakt aan het voordeel van de contractuŽle erfstelling.

 

2747.com / law / Notarieel recht

contact

Publiekrecht Burgerlijk recht

 

Het juiste antwoord

Het juiste antwoord is A.

 

2747.com / law / Notarieel recht

contact

Publiekrecht Burgerlijk recht