Notarieel examen 2005

Open vragen

I.2. Vraag - antwoord:
Jeanne De Bock, wonende te Schaarbeek sinds haar geboorte, is een 60-jarige, ongehuwde en kinderloze dame. Haar ouders zijn overleden. Zij is eigenares van een kaaswinkel gelegen te Brussel die zij daar uitbaat onder vorm van een éénmanszaak, in een gebouw dat geheel haar eigendom is. Dit pand bestaat uit een gelijkvloers met winkel en stockruimte, gang, toilet en
daarnaast op het gelijkvloers de inkom tot een appartement op de eerste verdieping, die een deel van de eerste verdieping beslaat (zie schets).

Haar nichtje, Louise De Bock, wonende te Waterloo, werkt sedert jaren bij haar en heeft eigenlijk de zaak mee helpen uitbouwen. Samen runnen zij de zaak, maar het is eigenlijk haar nichtje die de drijvende kracht is. Tante denkt eraan haar activiteiten stop te zetten gezien haar leeftijd, en de handel over te laten aan haar nichtje.

Jeanne De Bock gaat naar de notaris en vraagt hoe zij op de meest gunstige wijze de handelszaak en het deel van het onroerend goed, waarin de kaaswinkel gevestigd is, kosteloos kan overlaten aan haar nichtje in volle eigendom. Zij wil het appartement met de inkom behouden in volle eigendom.

A. Welke juridische problemen stellen zich (los van de stedenbouwkundige) bij de overdracht van het onroerend goed ?

B. Geef schematisch de door de notaris te verlijden akte weer?